Światowy Dzień Zdrowia został ustanowiony przez WHO ( Światową Organizację Zdrowia) w 1948 i obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia. Wzorem lat ubiegłych w naszej szkole promowaliśmy tego dnia aktywność fizyczną, zdrowe odżywianie się oraz profilaktykę zdrowotną. Aktywność fizyczna podana była w pigułce wybranym klasom i polegała na krótkich ćwiczeniach śródlekcyjnych. Zdjęcia prezentujemy poniżej.
Kącik medyczny przygotowany był przez panią pielęgniarkę i przedstawicielkę Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Giżycku. Każdy uczeń, jak również każdy nauczyciel, mógł tam dokonać pomiaru ciśnienia krwi oraz pomiaru ilości CO2 w wydychanym powietrzu. Najbogatszy oczywiście był kącik kulinarny, gdzie można było posilić się ciasteczkami na bazie marchewki, fasoli czy dyni oraz zdrowe owsiane ciasteczka. Był też swojski chleb z przepisu „babuni” oraz ogórki kiszone metodami biotechnologii tradycyjnej :) Całą akcję łącznie z wystrojem szkoły przygotowała klasa IC, której serdecznie dziękujemy za ogromny wkład pracy i zaangażowanie. Dziękujemy również sponsorom tj. Radzie Rodziców przy I LO oraz rodzicom uczniów klasy IC, którzy we własnym zakresie upiekli ciasta, chleb oraz zrobili kanapkowe pasty.(Anna Prażmo)